Kryzysowy sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.MASA SEROWA
1 opakowanie twarogu chudego typu klinek (250g)
150 g jogurtu naturalnego
500 g serka homogenizowanego naturalnego
3 budynie śmietankowe
5 jajek
sok z połowy cytryny
kostka masła 200g
3/4 szkl cukry pudru
W blenderze utrzeć twaróg klinek z jogurtem naturalnym ok 5 min.
Białka oddzielić od żółtek.
Masło utrzeć z cukrem, następnie nie przerywając ucierania dodawać po jednym żółtku.
Gdy masa maślano-jajeczna będzie już gładka dodać ser z blendera i dalej ucierać ok5 min. Po tym czasie dodać serek homogenizowany i nadal ucierając 5 min. Następnie dodać proszek budyniowy i sok z połowy cytryny.
W oddzielnym naczyniu ubić piane z 3 białek. Dodać do masy sernikowej i delikatnie wszystko wymieszać.
2.Ciasto rozwałkować.
Średniej wielkości blaszkę dokładnie wysmarować tłuszczem i posypać mąką. Dokładnie wytrzepać nadmiar mąki,
Dno foremki wyłożyć ciastem. Na nie wylać masę sernikową.
Piec ok 70 min w 180OC
Porady
ostatnie 30 min piekę ustawiając grzanie piekarnika tylko na dolna grzałkę, wtedy mam pewność, że spód ciasta będzie wypieczony a wierzch ładnie rumiany a nie spalony
Komentarze