Kryzysowa zupa z młodego kalafiora

0 (0 ocen)

  • 20 min

Dlaczego kryzysowa , można tez powiedzieć oszczędna. Zupa ugotowana z resztek po kalafiorze. Z tego wszystkiego co wyrzucamy kupując młody kalafior . Użyjemy liście i jakby łodyżki wszystko to co otacza róże kalafiora.

  • 20 min

Składniki:

  • młody kalafior z liśćmi

    4 ziemniaki

    1 marchewka

    śmietana 30 % 1 szklanka

    4 jajka

    pieprz kolorowy

    sos sojowy

    sól morska

    koperek

Kryzysowa zupa z młodego kalafiora - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z młodego kalafiora wycinamy wszystkie łodyżki i liście , to co otacza róże kalafiora. Kroimy w kosteczkę , liście w paseczki. Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę . Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce duże oczka. Wodę zagotowujemy dajemy pokrojone ziemniaki solimy do smaku i gotujemy. Po ok 10 min dodajemy starta marchewkę i pokrojone resztki kalafiora. Gotujemy do miękkości warzyw
  • 2. . Doprawiamy sosem sojowym i pieprzem do smaku. jajka gotujemy na twardo. Zimne kroimy w kosteczkę. Zupę zaprawiamy śmietaną 30 % zagotowujemy i odstawiamy. Dodajemy posiekany koperek i pokrojone jajka. Podajemy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy