Kryształowa rolada

  • wyświetlono: 959 |
  • dodany do książki kucharskiej: 10 |
  • polecenia: 0

Taka rolada jest idealna na przyjęcie dla naszych najmłodszych. Kolorowe galaretki zawsze są lubiane przez dzieci:).

Jaga85

Składniki

Blaszka 24x36 cm
Biszkopt ciemny:
• 4 jajka,
• 4 łyżki cukru,
• 3 łyżki mąki,
• 1 łyżka kakao,
• Szczypta sody,
• Szczypta proszku do pieczenia,

Masa:
• 0,5 galaretki czerwonej,
• 0,5 galaretki żółtej,
• 0,5 galaretki pomarańczowej,
• 0,5 galaretki zielonej,
• 1,5 szklanki mleka,
• 1 budyń waniliowy,
• 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
• 2 żółtka,
• Cukier do smaku (około 2 łyżki),
• ¾ kostki masła,

Sposób przygotowania przepisu:

Kryształowa rolada

  • 1. Sypkie składniki łączymy ze sobą (mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia).
    Białka oddzielamy od żółtek. Oddzielone ubijamy na sztywno. Gdy są już ubite dodajemy do nich cukier, a potem żółtka. Do puszystej masy jajecznej dodajemy wymieszane sypkie produkty. Całość delikatnie łączymy. Ciasto biszkoptowe wylewamy na blaszkę i pieczemy około 15-20 minut w 180˚C.
    Upieczony biszkopt wyjmujemy z formy. Kładziemy na wilgotnej ściereczce i całość zwijamy w rulon. Pozostawiamy do ostygnięcia.
    Po ostygnięciu biszkopt rozwijamy i smarujemy masą z galaretkami. Ponownie zwijamy. Wierzch dekorujemy masą, w którą wbijamy galaretki. Odstawiamy roladę do zastygnięcia.
  • 2. Każdą galaretkę rozpuszczamy osobno w ¾ szklanki wody. Pozostawiamy do zastygnięcia. Gotowe kroimy w kostki i mieszamy ze sobą.

    Połowę mleka zagotowujemy z cukrem. W drugiej połowie mieszamy budyń i mąkę. Mieszaniną zalewamy gotujące mleko. Gotujemy budyń, a następnie pozostawiamy go do ostygnięcia.
    Masło ucieramy. Do utartego stopniowo dodajemy przestudzony budyń.
    Z gotowej masy odstawiamy 2-3 łyżki na dekorację rolady. Do pozostałej części dodajemy 2/3 kostek galaretowych. Pozostałą część galaretek pozostawiamy na wykończenie wierzchu rolady.
    WYKOŃCZENIE:
    Zwiniętą roladę smarujemy masą (wcześniej odstawioną). Na masie układamy kostki galaretowe (pozostała 1/3 ). Roladę odstawiamy do zastygnięcia.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieszkola_babciroladagalaretkideser dla dziecikonkurs_foto

Komentarze

Podobne przepisy

Rolada

Dodane przez: Konto nieaktywne

Rolada przepis podstawowy

Podaję dziś przepis podstawowy...

rolada makowa

Dodane przez: Koronowianka

ROLADA MAKOWA

Jest to bardzo smaczna i prosta...

Rolada kawowa

Dodane przez: DanusiaC

ROLADA KAWOWA

Pyszna rolada dla smakoszy wypieków...

image-1r8a7fp

Dodane przez: Magster

ROLADA TIRAMISU

Pyszny i delikatny deser w formie...

Rolada żyrafa

Dodane przez: akrobatka22

Rolada żyrafa

Pomysłowa rolada, przypominająca...

Rolada krówkowa

Dodane przez: afrodyta

Rolada krówkowa

Rolada biszkoptowa z kremem o smaku...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE