Kryształki z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby

:-) Gorąco polecam (-:

  • 1 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • Upiec biszkopt z 6 jajek dodając czerwony barwnik spożywczy.

    MASA ŚMIETANOWA:
    900 g gęstej śmietany 18%
    100 g cukru pudru
    30 g żelatyny

    2 galaretki truskawkowe

    DODATKOWO:
    truskawki
    2 galaretki truskawkowe

Kryształki z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. MASA ŚMIETANOWA:
    Żelatynę przesypać do małego garnuszka, zalać 60 ml wody, następnie rozpuścić w kąpieli wodnej. Żelatyny nie wolno doprowadzić do zagotowania, bo straci swoje właściwości żelujące. Odstawić do przestudzenia.
    Śmietanę (powinna być w temp. pokojowej) przelać do miski, dodać cukier, miksować na małych obrotach przez kilka chwil, aż cukier się rozpuści. Żelatynę dodawać do śmietany jednocześnie miksując na niskich obrotach.

    Dwie galaretki rozpuścić, każdą w 300 ml gorącej wody. Przelać do płaskiego naczynia, odstawić do wystudzenia, następnie schłodzić w lodówce. Galaretki wyciągnąć z lodówki, pokroić w naczyniu, przełożyć do masy śmietanowej i wymieszać.
  • 2. PRZEŁOŻENIE CIASTA:
    Na wystudzony biszkopt wyłożyć masę śmietanową z kryształkami galaretek, ułożyć truskawki i zalać 2 galaretkami truskawkowymi przygotowanymi według przepisu na opakowaniu.

Komentarze

Podobne przepisy