Kalarepy z warzywno-serowym farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż gotujemy na sypko w gorącym bulionie. Ser kroimy w kostkę. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i siekamy
2.Z kalarep odcinamy wierzchy z listkami i cienkie plasterki od spodu, aby je stabilnie ustawić. Środki wydrążamy, zostawiając ok. 1-cm ścianki.
Miąższ siekamy.
3.Marchewki i selera myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Mieszamy z posiekaną kalarepą i cebulą. Na patelni rozgrzewamy oliwę.
Wkładamy warzywa, wlewamy kremówkę i dusimy ok. 5 minut. Następnie dodajemy ryż, ser i natkę pietruszki. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Mieszamy.
4.Kalarepy napełniamy farszem, a następnie przykrywamy wierzchami. Wkładamy do garnka, podlewamy małą ilością wody i oprószamy ziołami.
Dusimy ok. 20 minut.
Komentarze