Kalarepy z warzywno-serowym farszem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 45 min

Gdy mam ochotę na bardziej treściwe danie, faszeruję kalarepy mielonym mięsem.

  • 45 min

Składniki:

  • 4 duże kalarepy
    2 marchewki
    5 dag selera
    10 dag żółtego sera
    2 posiekane cebule
    1 szkl. bulionu warzywnego
    1/2 szkl. ryżu
    6 łyżek kremówki
    2 łyżki oliwy
    1/2 pęczka natki pietruszki
    sok z 1/2 cytryny
    tymianek
    lubczyk
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Kalarepy z warzywno-serowym farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy na sypko w gorącym bulionie. Ser kroimy w kostkę. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i siekamy
  • Kalarepy z warzywno-serowym farszem 2. Z kalarep odcinamy wierzchy z listkami i cienkie plasterki od spodu, aby je stabilnie ustawić. Środki wydrążamy, zostawiając ok. 1-cm ścianki.
    Miąższ siekamy.
  • 3. Marchewki i selera myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Mieszamy z posiekaną kalarepą i cebulą. Na patelni rozgrzewamy oliwę.
    Wkładamy warzywa, wlewamy kremówkę i dusimy ok. 5 minut. Następnie dodajemy ryż, ser i natkę pietruszki. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Mieszamy.
  • 4. Kalarepy napełniamy farszem, a następnie przykrywamy wierzchami. Wkładamy do garnka, podlewamy małą ilością wody i oprószamy ziołami.
    Dusimy ok. 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalarepa Seler Ser żółty

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_06-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować