Kruchy placek z czarną porzeczką, lekkim kremem i bezą

  • wyświetlono: 321 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Przepyszne ciasto owocowe składa się z trzech warstw. Pyszne, maślane kruche ciasto, na nim krem z żółtek wymieszany z bezą, w którym zatopione są owoce. Na wierzch beza. Uwielbiam ten przepis, ponieważ jest uniwersalny i nadają się do niego każde owoce, które akurat są w sezonie. Poza sezonem można upiec go z jabłkami i gruszkami.

AZgotuj
  • 12 porcje
  • 60min

Składniki

Kruche ciasto:
250 gram mąki tortowej orkiszowej
100 gram zimnego masła
3 żółtka ( L)
50 gram cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem z żółtek i bezy:

2 żółtka
szklanka mleka
łyżka mąki
łyżka cukru
2 białka + 2 łyżki cukru

350 gram czarnej porzeczki

Beza:
3 białka
125 gram cukru
50 ml wody

Sposób przygotowania przepisu:

Kruchy placek z czarną porzeczką, lekkim kremem i bezą

  • Kruche ciasto z owocami z lekkim kerem i bezą1. Wyłożyć papierem tortownicę i wysmarować tłuszczem.
    Zagnieść ciasto ze składników na kruche ciasto najpierw przesiewając mąkę i dodając zimne pocięte w kostkę masło. Siekać, aż będzie konsystencji mokrego piasku. Dodać żółtka, cukier puder, proszek do pieczenia i zagnieść ciasto. Od razu wyłożyć nim dno tortownicy . Można schłodzić w lodówce, ale nie jest to konieczne.
    Przygotować krem:
    Wlać szklankę mleka do garnka, odlać z niego trochę mleka i rozprowadzić mąkę. Kiedy mleko będzie się podgrzewać u małym kubku ubić żółtka z cukrem. Do gotującego się mleka wlać rozmieszaną w mleku mąkę i mieszać trzepaczką aż zgęstnieje. Zdjąć z ognia i ciągle mieszając trzepaczką wlewać ubite żółtka. Postawić jeszcze raz na ogniu i mieszać chwilę do zagotowania. Powstały krem przykryć i wystudzić ( można przyspieszyć studzenie, wkładając naczynie do garnka z zimną wodą). Kiedy krem się studzi nastawić piekarnik na 180 stopni i podpiec ciasto kruche (10-15 minut). Nie powinno się zrumienić tylko lekko podpiec.
    Ubić pianę z dwóch białek dodać 2 łyżki drobnego cukru pojedynczo. Do zimnego kremu z żółtek dodawać po łyżce bezy.
    Wyjąc podpieczony spód, wylać krem z żółtek i bezy i rozłożyć równomiernie dowolne owoce. Zapiekać 30 minut.
    Kiedy ciasto będzie już rumiane wyjąć i nałożyć bezę.

    Beza:
    Wsypać do naczynia cukier i wlać wodę. Zacząć gotować syrop. Termometrem kuchennym sprawdzać temperaturę. Kiedy syrop osiągnie temperaturę ok 160 stopni. Wlewać go stróżką do wcześnie ubitych białek.
    Tak przygotowaną bezę włoską wyłożyć na ciasto. Bezę opalić palnikiem gazowym.
    Można także przygotować zwykłą bezę i wyłożyć na ciasto i zapiec jeszcze 20 minut w piekarniku.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

KRUCHE CIASTO Z OWOCAMI

Komentarze

Podobne przepisy

Ucierane ciasto z czarnymi porzeczkami i czekoladą.

Dodane przez: BABECZKA 35

Ucierane ciasto z czarnymi porzeczkami i...

Lubicie ciasta z owocami? Ja bardzo,...

Kruchy z truskawkami i wiśniową pianką

Dodane przez: Jaga85

Kruchy placek z truskawkami i wiśniową pianką

Kruchy z owocami to niezawodne...

tarta

Dodane przez: lucyna19

Tarta z porzeczkami i bezą

Krucha, lekko kwaskowa ze słodką...

Sernik czekoladowy z musem z czarnej porzeczki i kremem śmietankowym

Dodane przez: ewaeu

Sernik czekoladowy z musem z czarnej porzeczki...

W Dniu Babci....babciu , babciu...

Ucierane ciasto z porzeczkami i bezą

Dodane przez: Ewelina Marcin

Ucierane ciasto z porzeczkami i bezą

Klasyczne ucierane ciasto o smaku...

ciasto

Dodane przez: Aga72

Krucha szarlotka z bezą

Dziś wymyśliłam szarlotkę czy jabłecznik...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE