Ciastka kruszynki z marmoladą

0 (0 ocen)

kruche ciasteczka z marmolada-prosto szybko i smaczne...

Składniki:

  • 1, 5 szklanki maki pszennej,
    około 25 dag masła
    1 zółtko
    cukier waniliowy, szczypta soli,
    1 łyzka smietany
    pół łyzeczki proszku do pieczenia
    łyzka spirytusu
    twarda marmolada
    cukier puder

Ciastka kruszynki z marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem wanilinowym i sola
    Do mąki dodać posiekane masło, żółtko, smietanę, spirytus
    i zagnieść ciasto
    Ciasto nalezy zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 20 minut.
    Schłodzone ciasto rozwałkować.
    Małą szklaneczką wycinać krążki.
    Na każdy krążek ułożyć porcję marmolady i zlepiac je łapiąc z dwóch stron ku srodkowi.

    Piec w nagrzanym piekarniku w temp 180 stopni przez około 15 minut na złoty kolor.

    Wystudzone oprószyć cukrem pudrem.Smacznego

Porady

wyszło mi 15 sztuk ciasteczek.

Komentarze

Podobne przepisy