Ciasto kruszonkowe z wiśniami

0 (0 ocen)

To zdecydowanie ciasto dla zapracowanych, a także idealne na przybycie niespodziewanych gości. Jego przygotowanie zajmie góra 15 minut, reszta to pieczenie. Świetnie się kroi, smakuje wybornie, można podać je na ciepło z gałką lodów i bitą śmietaną (tak jak szarlotkę).

Składniki:

  • • CIASTO:
    • 300g mąki,
    • 1 łyżeczka aromatu migdałowego,
    • 200g miękkiego masła,
    • 120g cukru,
    • WIŚNIE:
    • 700g wiśni,
    • 5 łyżek mąki ziemniaczanej (płaskich),
    • 80g cukru,
    • 3 łyżki bułki tartej lub zmielonych migdałów,
    • Cukier puder do posypania gotowego ciasta,
    • Masło i bułka tarta do formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto kruszonkowe z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kruszonkowe z wiśniami 1. Do miski wsypujemy mąkę i cukier, mieszamy. Miękkie masło kroimy, dodajemy je do miski wraz z aromatem migdałowym. Całość wyrabiamy kilka minut palcami do powstania kruszonki.
  • Kruszonkowe z wiśniami 2. Tortownicę o średnicy 24cm smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Do tortownicy wsypujemy równomiernie połowę kruszonki. Całość delikatnie przyklepujemy (nie dociskamy zbyt mocno). Wstawiamy na około 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Ciasto po tym czasie powinno się lekko zarumienić. Spód lekko studzimy. Następnie wysypujemy go równomiernie bułką tartą lub mielonymi migdałami.
  • Kruszonkowe z wiśniami 3. Wiśnie drylujemy.
  • wiśnie 4. Wiśnie mieszamy z cukrem i mąką ziemniaczaną. Układamy je równomiernie na podpieczonym spodzie.
  • ciasto 5. Formę uzupełniamy pozostałą kruszonką. Wstawiamy na około 45 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Góra ciasta powinna się ładnie zarumienić. Gdyby ciasto się spiekało należy je przykryć folią. Po upieczeniu ciasto studzimy i oprószamy cukrem pudrem
    Życzę smacznego

Porady

1) Poza sezonem można użyć wiśni mrożonych, należy je wcześniej rozmrozić i odsączyć na sitku. 2) Smak migdałowy jest w cieście mocno wyczuwalny. Jeśli nie przepadacie za smakiem migdałów to pomińcie dodatek aromatu bądź dajcie go mniej. 3) Można do ciasta użyć jabłek lub śliwek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Amerykańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować