Kruszonkowe ciasto z budyniem i agrestem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Kruszonkowe ciasto z budyniem i agrestem jest idealne dla smakoszów stonowanych ciast. Budyń oraz słodka kruszonka nadaje ciastu słodkości, zaś agrest dodaje lekko kwaśny posmak dzięki czemu ciasto nie jest bardzo słodkie. Idealnie nadaje się na letnie podwieczorki i niedzielne obiady kiedy sezon na agrest w pełni.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    300 g mąki pszennej
    pół łyżeczki proszku do pieczenia
    220 g masła w temperaturze pokojowej
    1 łyżka cukru waniliowego lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
    3,5 łyżki cukru
    Masa budyniowa:
    100 g masła
    500 ml mleka
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 cukier waniliowy
    3 łyżki cukru
    Ponadto:
    500 g agrestu
    Cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z owocami Ciasto

Kruszonkowe ciasto z budyniem i agrestem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kruszonkowe ciasto z budyniem i agrestem 1. Ciasto
    Do naczynia wsypać mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, dodać miękkie masło ( w temperaturze pokojowej) i rozetrzeć je palcami z mąką. Ciasto powinno przypominać kruszonkę. Wsypać oba cukry, wyrobić między palcami na kruszonkę.
    Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wysypać połowę ciasta kruszonkowego, równomiernie i delikatnie wlepić w dno formy. Podpiec w temperaturze 180 stopni przez 15 minut (z termoobiegiem)
    2. Masa budyniowa
    Do kubka wlewamy 150 ml mleka, dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną -dokładnie mieszamy. Pozostałe mleko wlewamy do rondelka, dodajemy cukier, cukier waniliowy i masło- zagotowujemy. Do gotującego się mleka wlewamy mleko z mąkami i szybko mieszamy, by nie powstały grudki. Następnie budyń zagotowujemy, mieszając co jakiś czas.
    Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika, następnie masę budyniową wylewamy na ciasto, kładziemy agrest, posypujemy go cukrem i na końcu posypać pozostałą kruszonką. Ponownie włożyć do piekarnika i piec 25 minut w 180 stopniach ( z termoobiegiem) do zezłocenia się ciasta.
    Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Porady

Ciasto można wykonać z dowolnymi owocami, w wyniku zmiany owocu należy modyfikować ilość cukru do posypania owców w zależności od słodkości.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Agrest Budyń

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować