Kruszon mojej Mamy

4.5 (164 ocen)

Zawsze niezawodny

Składniki:

  • 500 g maki tortowej
    5 jajek
    1,5 szkl cukru
    2 czubate lyzeczki proszku do pieczenia
    250 g margaryny
    garsc orzechow wloskich
    8 winnych jablek
    4 lyzki cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Kruszon mojej mamy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kruszon mamy 1. Jablka obrac, wykroic gniazda nasienne i pokroic na male kawalki. Jablka przelozyc do rondelka razem z 4 lyzkami cukru i niewielka iloscia wody (okolo 3 lyzek) i gotowac na wolnym ogniu do czasu az masa zgestnieje a jablka zaczna sie rozpadac. Jablka odstawic do przestygniecia.
  • 2. Z maki, proszku do pieczenia,zoltek, 1/2 szklanki cukru i margaryny zrobic kruszonke.
  • kruszon mamy 3. Bialka jajek ubic na sztywno, pod koniec ubijania dodajac 1 szklanke cukru.
  • 4. Kruszonke podzielic na dwie czesci. Jedna z nich wylozyc na wysmarowana tluszczem i obsypana maka blaszke. Na to wylozyc mase z jablek i rozprowadzic rownomiernie na spodzie placka. Na jablka wylozyc ubita piane z bialek i wierzch posypac grubo posiekanymi orzechami wloskimi. Na koniec delikatnie posypac wierzch placka reszta kruszonki.
  • kruszon mamy 5. Ciasto wlozyc do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec okolo 45 minut. Upieczone ciasto odstawic do ostygniecia i jesli ktos lubi mozna je polukrowac.

Porady

Do jablek mozna dodac mniej lub wiecej cukru w zaleznosci od tego jakich jablek sie uzywa. Ja uzylam Koksy. Do masy jablkowej w trakcie gotowania mozna dodac garstke rodzynek. Zamiast jablek mozna uzyc innych owocow, np. sliwek albo dzem. Ten przepis jest na standardowa blaszke. Ja przygotowalam ciasto z polowy skladnikow i upieklam w blaszce o wymiarach 20 x 24 cm.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować