Wyśmienita uczta dla smakoszy lubiących prosta i smaczną kuchanię.
35 min
Składniki:
4 krupnioki
- ½ kg kapusty kiszonej
- 10 dag boczku lub słoninki wędzonej
- 1 duża cebula
- pieprz, magii,
- mały liść laurowy
- 2 kulki ziela angielskiego
Krupniok zapiekany w kiszonej kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Boczek pokroić w kosteczkę przesmażyć wraz z pokrojoną w kostkę cebulą oraz kapustą kiszoną. Dodać liść laurowy, ziele angielskie oraz przyprawić do smaku. Dusić ok. 10 min. Odstawić do wystygnięcia.
Następnie rozłożyć folię aluminiowa nałożyć farsz z kapusty kiszonej, ułożyć na tym krupniok i ponownie przykryć kapustą kiszona. Zawinąć w folię aluminiową każdy z osobna i piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni ok. 20 minut.
Doskonale nadaje się na obiad do ziemniaczków jak również na gorącą kolację.
Komentarze