Krupnik zabielany na indyku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.WYKONANIE:
Szyjkę indycza zalać wodą, zagotować, zebrać szumowiny, a następnie dodać marchew, seler, pietruszkę starte na tarce (duże oczko). Dodać posiekaną w kostkę: kapustę włoską, cebulę i por. Dodać ziele angielskie i liście laurowe oraz doprawić do smaku kostkami rosołowymi, solą i pieprzem. Warzywa gotować do miękkości sprawdzając czy mięso również jest miękkie. Jeśli mięso nadal jest twarde gotować je dalej a do wywaru dodać ziemniaki pokrojone w średniej wielkości kostkę oraz kaszę pęczak i gotować do czasu, aż kasza będzie miękka (ja gotuję ok 20-30 min). Gdy kasza i ziemniaki będą miękkie dodać śmietanę roztrzepaną z odrobiną wody i doprowadzić zupę do wrzenia. Wyjąć z zupy ugotowaną szyjkę, obrać mięso, drobno pokroić i dodać do zupy. Ewentualnie doprawić zupę oraz wg uznania dodać natkę pietruszki, koperek. Zupa jest delikatna, z lekkim aromatem kapusty włoskiej, zaostrzona smakiem ziela angielskiego i liści laurowych.
Porady
Idealny sposób na "przemycenie" w daniu kaszy która nie wszyscy lubią, a zwłaszcza dzieci;)
Komentarze