KRUPNIK ZABIELANY NA INDYKU

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Tradycyjna zupa wg mojego pomysłu

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:
    ok 3 l wody
    pół szyjki indyczej
    1 duża marchew
    kawałek selera (korzeń)
    1 średnia pietruszka
    niewielki kawałek kapusty włoskiej
    5 ziarenek ziela angielskiego
    2 liście laurowe
    2 kostki rosołowe WINIARY drobiowo-wołowe
    1/2 pora
    1 średnia cebula
    1 duży ziemniak
    1 1/2 garści kaszy pęczak
    2 1/2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
    sól, pieprz, przyprawa maggi do smaku
    natka pietruszki do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Krupnik zabielany na indyku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. WYKONANIE:
    Szyjkę indycza zalać wodą, zagotować, zebrać szumowiny, a następnie dodać marchew, seler, pietruszkę starte na tarce (duże oczko). Dodać posiekaną w kostkę: kapustę włoską, cebulę i por. Dodać ziele angielskie i liście laurowe oraz doprawić do smaku kostkami rosołowymi, solą i pieprzem. Warzywa gotować do miękkości sprawdzając czy mięso również jest miękkie. Jeśli mięso nadal jest twarde gotować je dalej a do wywaru dodać ziemniaki pokrojone w średniej wielkości kostkę oraz kaszę pęczak i gotować do czasu, aż kasza będzie miękka (ja gotuję ok 20-30 min). Gdy kasza i ziemniaki będą miękkie dodać śmietanę roztrzepaną z odrobiną wody i doprowadzić zupę do wrzenia. Wyjąć z zupy ugotowaną szyjkę, obrać mięso, drobno pokroić i dodać do zupy. Ewentualnie doprawić zupę oraz wg uznania dodać natkę pietruszki, koperek. Zupa jest delikatna, z lekkim aromatem kapusty włoskiej, zaostrzona smakiem ziela angielskiego i liści laurowych.

Porady

Idealny sposób na "przemycenie" w daniu kaszy która nie wszyscy lubią, a zwłaszcza dzieci;)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować