Krupnik z prawdziwkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Jedna z wielu tradycyjnych polskich zup, które dość często goszczą na naszym stole. Wzbogaciliśmy jej smak darami lasu w postaci borowików. Lubczyk wydobył z nich jeszcze większy aromat.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g skrzydełek z kurczaka
    1 kg ćwiartek kurczaka
    2 marchewki
    1 pietruszka
    1 kawałek selera korzeniowego
    5 kapeluszy suszonych borowików
    4 liście laurowe
    2 łodygi (z liśćmi) lubczyku
    4 ziemniaki średniej wielkości
    100 g kaszy jęczmiennej perłowej
    1 pęczek natki pietruszki
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krupnik

Krupnik z prawdziwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Krupnik z prawdziwkami 1. Mięso oczyszczamy, zalewamy zimną wodą (kilka cm ponad) dodajemy obrane warzywa (w całości marchew, pietruszkę i seler), listki laurowe, lubczyk. Zagotowujemy, zmniejszamy płomień i „pyrkamy” bez przykrycia około 40 min.

    Mięso, grzyby, warzywa, listki i lubczyk wyjmujemy. Usuwamy szumowiny. Zbieramy nadmiar tłuszczu.

    Marchew kroimy w talarki, seler w kostkę. Grzyby kroimy w paski. Wkładamy z powrotem do wywaru razem z pokrojonymi w kostkę ziemniakami i kaszą. Gotujemy na średnim ogniu przez 20 min.

    W tym czasie bierzemy się za skrzydełka. Mięso oddzielamy od kości (bez skóry), dodajemy do zupy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować