Krupnik z pieczarkami i kiszonym ogórkiem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Oryginalna wersja tradycyjnej zupy

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Składniki:

    2 ćwiartki z kurczaka

    łyżka przyprawy uniwersalnej typu vegeta

    6 łyżek kaszy jęczmiennej

    35 dag pieczarek

    5 średniej wielkości ziemniaków

    40 dag kiszonych ogórków

    2 łyżki śmietany do zabielenia

    sól, pieprz, gałka muszkatołowa

    szczypiorek

Krupnik z pieczarkami i kiszonym ogórkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ćwiartki z kurczaka zalewamy 3 l wody, dodajemy łyżkę przyprawy uniwersalnej gotujemy ok. 30 min. Pieczarki kroimy w plasterki i odparowujemy na patelni z nadmiaru wody. Mięso wyjmujemy, oddzielamy od kości kroimy na drobne kawałki. Dodajemy kaszę. Po 10 minutach dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę. Po 10 minutach dodajemy starte na tarce ogórki i pieczarki. Gotujemy jeszcze 5 min. Zabielamy śmietaną. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem gałką muszkatołową. Przed podaniem posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy