Krupnik z kaszy gryczanej

0 (0 ocen)

Prosty krupnik z kaszy gryczanej, który idealnie nada się na sobotni obiad. Serdecznie polecam!

Składniki:

  • 2 ćwiartki z kurczaka
    1 szkl. kaszy gryczanej
    włoszczyna (pietruszka, marchew itp.)
    4-5 ziemniaków
    przyprawy: sól, pieprz, vegeta, liść laurowy itp.
    cebula
    Dodatkowo:
    natka pietruszki do posypania

Krupnik z kaszy gryczanej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć. Włoszczyznę obrać i pokroić w plasterki. Ziemniaki obrać i również pokroić, ale w kostkę. Cebulę obrać, posiekać w półksiężyce i przysmażyć na patelni. Mięso gotować w wodzie z dodatkiem przypraw, cebuli i włoszczyzny na małym ogniu do momentu, gdy będzie miękkie. Wsypać kaszę i gotować około 5 minut. Po tym czasie dodać ziemniaki i dalej gotować do ich zmięknięcia oraz ugotowania się kaszy. Podawać posypane natką pietruszki. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy