Krupnik z kaszą jaglaną i pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Lekki i delikatny krupnik z kaszą jaglaną. Dodatkiem do krupniku są podsmażone pieczarki. Czas wykonania -40 minut, ilość porcji – 3.

  • 40 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na 1,5 l zupy:
    3 średnie skrzydełka
    1 marchewka
    1 mała pietruszka
    Plaster selera
    Gruby plaster cebuli9opalic nad palnikiem)
    5 średnich pieczarek
    2 średnie ziemniaki
    1/3 szklanki kaszy jaglanej
    Sól, pieprz do smaku
    1 łyżeczka masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Krupnik z kaszą jaglaną i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: pieczarki oczyścić, pokroić w paseczki, usmażyć na maśle. Skrzydełka opłukać, zalać wodą, dodać warzywa oprócz ziemniaków, dodać sól do smaku i gotować do miękkości mięsa. Następnie wyjąc skrzydełka, warzywa, dodać ziemniaki pokrojone w drobną kostkę. Gotować około 20 minut. Kaszę jaglaną przelać zimną wodą na sitku a następnie gorącą wodą, osączyć. Przełożyć do zupy, gotować całość około 15 minut. Gdy wygotuje się nadmiar wody uzupełnić przegotowaną wodą. Dodać pieczarki, obrane mięso ze skrzydełek, pokrojone, ugotowane warzywa, doprawić jeszcze solą i pieprzem, posypać natką pietruszki, zagotować.

Porady

1.krupnik też mozna przygotowac na zeberkach wieprzowych.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza jaglana Mięso Pieczarki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować