Krupnik z grzybami zabielany mlekiem

4.51 (196 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Polecam taki krupnik na chłodniejszy jesienny dzień. Taka zupa jest sycąca i bardzo smaczna. Pachnie leśnymi grzybami.

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 ćwiartki z kurczaka mniejsze
    listek laurowy
    2 kulki ziela angielskiego
    2 marchewki
    pietruszka
    kawałek selera
    3 ziemniaki
    1/2 szklanki kaszy jęczmiennej
    ok. 250 g świeżych grzybów leśnych / podgrzybków
    szklanka mleka
    pieprz czarny świeżo mielony
    sól do smaku
    posiekana natka pietruszki do oprószenia zupy
Wystaw ocenę:

4.51 (196 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krupnik

Krupnik z grzybami zabielany mlekiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Uda kurczaka oczyścić, umyć i włożyć do garnka. Nalać 2-2,5 litra wody. Dodać listek laurowy, ziele angielskie i 1/2 łyżeczki soli. Gotować do miękkości mięsa.
    Mięso wyjąć na półmisek. Wyjąć też ziele i listek.
    Do wywaru dodać obrane, umyte i pokrojone w kostkę marchewki, pietruszkę, selera, ziemniaki oraz wypłukaną na sicie kaszę jęczmienną. Gotować na wolnym ogniu ok. 10 min i następnie dodać oczyszczone, umyte, pokrojone na mniejsze kawałki grzyby. Jeśli jest taka potrzeba dodać wrzątku.
    Gotować na wolnym ogniu ok. 20 min. W międzyczasie dodać mięso obrane z kości i skóry, pokrojone na małe kawałki.
    Na koniec dodać szklankę zahartowanego mleka, pieprz czarny świeżo mielony i sól do smaku.
    Zupę podawać gorącą oprószoną natką pietruszki.
    Smacznego.

Porady

Do zupy można wykorzystać grzyby mrożone.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kasza Kasza jęczmienna Mleko Podgrzybki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Notka redakcyjna

Do takiej porcji pysznego krupniku niezbędny będzie odpowiedni garnek. Najlepiej wybierać akcesoria do kuchni, które posłużą nam przez lata i pomogą przygotować różnego typy dania od zup, przez potrawki, leczo, po gulasze.

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować