Krupnik z grzybami shitake

0 (0 ocen)

Tradycyjny polski krupnik z nieco orientalnym dodatkiem grzybów shitake.

Składniki:

  • - 60 dag skrzydełek z kurczaka
    - włoszczyzna
    - 2-3 duże ziemniaki
    - 2 listki laurowe
    - 3 sztuki ziela angielskiego
    - opalona nad ogniem cebula
    - nieco ponad 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej
    - 2 połamane grzybki shitake
    - sól i pieprz do smaku
    - ząbek czosnku

Krupnik z grzybami shitake - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso zalać zimną wodą i postawić na średnim ogniu. Zagotować i zebrać z powierzchni wody szumowiny. Gotować jeszcze przez 15 minut, następnie dodać grzyby, liście laurowe, ziele angielskie i warzywa (poza marchewką i ziemniakami) oraz kaszę. Posolić około 1/2 łyżeczki i gotować przez 20 minut. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki,startą na dużych oczkach marchewkę i rozgnieciony ząbek czosnku. Gotować do czasu aż ziemniaki zmiękną, doprawić do smaku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy