Krupnik z grzybami shitake

  • wyświetlono: 217 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Tradycyjny polski krupnik z nieco orientalnym dodatkiem grzybów shitake.

W_poszukiwaniu_inspiracji

Składniki

- 60 dag skrzydełek z kurczaka
- włoszczyzna
- 2-3 duże ziemniaki
- 2 listki laurowe
- 3 sztuki ziela angielskiego
- opalona nad ogniem cebula
- nieco ponad 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej
- 2 połamane grzybki shitake
- sól i pieprz do smaku
- ząbek czosnku

Sposób przygotowania przepisu:

Krupnik z grzybami shitake

  • 1. Mięso zalać zimną wodą i postawić na średnim ogniu. Zagotować i zebrać z powierzchni wody szumowiny. Gotować jeszcze przez 15 minut, następnie dodać grzyby, liście laurowe, ziele angielskie i warzywa (poza marchewką i ziemniakami) oraz kaszę. Posolić około 1/2 łyżeczki i gotować przez 20 minut. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki,startą na dużych oczkach marchewkę i rozgnieciony ząbek czosnku. Gotować do czasu aż ziemniaki zmiękną, doprawić do smaku.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiadmama_mnie_nauczylakrupnikz kaszą

Komentarze

Podobne przepisy

Krupnik z pęczakiem i grzybami

Dodane przez: anemon

Krupnik z pęczakiem i grzybami suszonymi

Tradycyjna, bardzo pożywna, a dzięki...

krupnik z grzybami

Dodane przez: monika1202

Krupnik z grzybami

Uwielbiam grzyby, a że mamy jesień...

Krupnik na grzybach suszonych

Dodane przez: Cafe Babilon_Laura

Krupnik z pęczaku na grzybach suszonych

Tradycyjna zupa w wersji bezmięsnej.

Krupnik jaglany z grzybami

Dodane przez: Gregorhspeed

Krupnik jaglany z grzybami

Zupa przygotowana w ten sposób...

Krupnik z pęczakiem i grzybami

Dodane przez: czarrna

Krupnik z pęczakiem i grzybami

Krupnik z sezonowym dodatkiem

Krupnik na wędzonych żeberkach

Dodane przez: wiesiołek

Krupnik na żeberkach z grzybami

Jesienna, bardzo pożywna zupa z...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE