Krupnik z grzybami shitake

  • wyświetlono: 209 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Tradycyjny polski krupnik z nieco orientalnym dodatkiem grzybów shitake.

W_poszukiwaniu_inspiracji

Składniki

- 60 dag skrzydełek z kurczaka
- włoszczyzna
- 2-3 duże ziemniaki
- 2 listki laurowe
- 3 sztuki ziela angielskiego
- opalona nad ogniem cebula
- nieco ponad 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej
- 2 połamane grzybki shitake
- sól i pieprz do smaku
- ząbek czosnku

Sposób przygotowania przepisu:

Krupnik z grzybami shitake

  • 1. Mięso zalać zimną wodą i postawić na średnim ogniu. Zagotować i zebrać z powierzchni wody szumowiny. Gotować jeszcze przez 15 minut, następnie dodać grzyby, liście laurowe, ziele angielskie i warzywa (poza marchewką i ziemniakami) oraz kaszę. Posolić około 1/2 łyżeczki i gotować przez 20 minut. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki,startą na dużych oczkach marchewkę i rozgnieciony ząbek czosnku. Gotować do czasu aż ziemniaki zmiękną, doprawić do smaku.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiadmama_mnie_nauczylakrupnikz kaszą

Komentarze

Podobne przepisy

Krupnik jaglany z grzybami

Dodane przez: Gregorhspeed

Krupnik jaglany z grzybami

Zupa przygotowana w ten sposób...

Tradycyjny krupnik z zasmażką

Dodane przez: monika016

Tradycyjny krupnik z zasmażką

Nic tak nie poprawia smaku krupniku...

Krupnik z ryżem

Dodane przez: Konto nieaktywne

Krupnik z ryżem

Smaczna, syta zupa warzywna z ryżem....

Krupnik z kaszą jaglaną

Dodane przez: kuchenny świat

Krupnik z kaszą jaglaną

Zapraszam na krupnik z kaszą jaglaną....

Krupnik na grzybach suszonych

Dodane przez: Laura_Cafe Babilon

Krupnik z pęczaku na grzybach suszonych

Tradycyjna zupa w wersji bezmięsnej.

Krupnik z kaszą kuskus

Dodane przez: Wędrówki po kuchni

Krupnik z kaszą kuskus

Wieczory już co raz chłodniejsze,co...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE