krupnik z gąsek

  • wyświetlono: 1422 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Ten krupnik jest o wiele smaczniejszy i bardziej aromatyczny od tradycyjnego.

  • 40min

Składniki

min. 30 dag grzybów gąsek szarych lub zielonych
3 litry wywaru z gotowania gąsek
6-7 ziemniaków
2 listki laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
1 łyżka majeranku
1 cebula
sól, pieprz
natka pietruszki
5 łyżek kaszy jęczmiennej

Sposób przygotowania przepisu:

krupnik z gąsek

  • 1. Gąski oczyścić, wypłukać 2-3 razy w letniej wodzie.
    Zagotować wywar, wrzucić listki laurowe, ziele angielskie, osolić, opieprzyć i wrzucić grzyby-duże można pokroić. Włożyć całą, obraną cebulę. Gotować ok. 30 minut.
    Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Wrzucić do gotujących się grzybów, wsypać majeranek, rozmaryn i kaszę. Na talerzu przybrać zieleniną.

Porady

Najlepiej jest dać jak najwięcej gąsek by krupnik był smaczniejszy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiadsezonowe_przysmakizupagrzybkikonkurs_fantazja

Komentarze

Podobne przepisy

Krupnik ogórkowy z grzybami

Dodane przez: mysza75

Krupnik ogórkowy z grzybami

Bardzo lubię zimowe zupy bo są...

gotowe

Dodane przez: ziutula

krupnik na indyku z szybkowara

krupnik jest esencjonalny, syty,...

Krupnik z pałkami kurczaka

Dodane przez: kasiac

Krupnik z pałkami kurczaka

Ta wersja jest gęsta, treściwa...

Krupnik z mięsną wkładką

Dodane przez: rzelkazag

Krupnik z mięsną wkładką

Pożywna zupka z dodatkiem kaszy...

KRUPNIK Z KASZY GRYCZANEJ

Dodane przez: IZABELA SUCHOCKA

KRUPNIK Z KASZY GRYCZANEJ

ZA ZWYKŁYM KRUPNIKIEM MOJA RODZINA...

Krupnik

Dodane przez: bogusia82

Krupnik

Krupnik gotuję zawsze w chłodne...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE