Krupnik warszawski ze szczawiem

0 (0 ocen)

Inna odmiana tradycyjnego krupniku - szczaw dodaje tej zupce niepowtarzalnego charakteru

Składniki:

  • 1,5-2 l rosołu
    - 150 g kaszy jęczmiennej
    - 6-7 ziemniaków
    - garść szczawiu ( świeżego)
    - 2 marchewki
    - por ( biała część)

Krupnik warszawski ze szczawiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rosół zagotowujemy i wrzucamy do niego pokrojoną w kostkę marchewkę. Kaszę płuczemy ( ja to robię na sicie) , ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Por kroimy w cienkie plasterki. Kiedy marchew troche zmięknie dorzucamy pora, kasze i ziemniaki. Kiedy warzywa zmiękną dodajemy posiekaną natkę i posiekany szczaw. Chwilę gotujemy i doprawiamy do smaku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy