Krupnik pieczarkowo-żołądkowy

0 (0 ocen)

  • 60 min

...krupnik krupnikowi nierówny

  • 60 min

Składniki:

  • składniki na duży garnek (6-8 litrów):
    - 1/2 kg pieczarek
    - 1/2 kg żołądków drobiowych
    - 3-4 marchewki
    - kawałek selera i włoszczyzna wedle uznania
    - kilka ziemniaków
    - 1 szkl. kaszy jęczmiennej
    - opcjonalnie 2-3 kostki rosołowe

Krupnik pieczarkowo-żołądkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Krupnik pieczarkowo-żołądkowy 1. Żołądki opłukać,oczyścić,zalać wodą i zagotować,po zagotowaniu wodę odlać,zalać ponownie i gotować do miękkości. Następnie żoładki pokroić na średnie kawałeczki lub w paseczki.
  • Krupnik pieczarkowo-żołądkowy : składniki 2. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę,pieczarki obrać,opłukać i pokroić w plasterki,marchew i selera pokroić w słupki,wszystko przełożyć do garnka,zalać wodą,dodać kaszę i ziele angielskie,gotować na małym ogniu aż ziemniaki będą miękkie. Gotową zupę można posypać natką pietruszki (świeżą bądź suszoną).

Komentarze

Podobne przepisy