Krupnik orkiszowy z koperkiem

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczny krupnik z kaszą orkiszową i dużą ilością warzyw, przygotowany na porcjach rosołowych i zabielany śmietaną.

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg porcji rosołowych
    1 cebula
    200 gram pietruszki
    200 gram selera
    250 gram marchewki
    400 gram ziemniaków
    200 gram kaszy orkiszowej
    100 gram śmietany 18%
    1 duży pęczek koperku
    3 liście laurowe
    1 łyżeczka ziarenek ziela angielskiego
    sól i pieprz

Krupnik orkiszowy z koperkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Porcje rosołowe wrzucamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Dodajemy sól, liście laurowe, cebulę oraz ziele angielskie. Gotujemy do momentu, aż mięso będzie miękkie. Wtedy wyjmujemy je z wywaru razem z cebulą.

    Ziemniaki kroimy w kostkę. Marchew, pietruszkę oraz selera ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy warzywa do wywaru i gotujemy 5 minut.

    Dodajemy kaszę orkiszową i gotujemy 15 minut.

    Dodajemy śmietanę wymieszaną z niewielką ilością zupy oraz posiekany koperek. Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy garnek z ognia. Przyprawiamy do smaku świeżo zmielonym pieprzem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy