ok. 600 g świeżych lub wędzonych żeberek
cała włoszczyzna + kilka ziemniaków
szklanka kaszy pęczak lub perłowej
garść suszonych grzybów
sól, pieprz mielony, ziele angielskie, liście laurowe
zielenina do posypania
3 ząbki posiekanego czosnku
ew. maggi w płynie
Krupnik na żeberkach z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pokrojone żeberka zalać wodą i gotować jakieś pół godziny, następnie wrzucić pokrojone warzywa i ziemniaki, grzyby, kaszę, czosnek, przyprawy.
Gotować do miękkości ziemniaków, na talerzu posypać posiekaną zieleniną, można też dodać odrobinę maggi w płynie.
Porady
Kasza pęczak gotuje się dłużej niż perłowa, jeśli zdecydujemy się na niego trzeba wsypać do zupy na samym początku, czyli dodać do mięsa.
Komentarze