Tradycyjne, polskie smaki od zawsze kojarzą nam się z dzieciństwem, z babciną kuchnią, pełną smaku i aromatu. One to potrafiły "wcisnąć" jeszcze jedną łyżeczkę ;) Dzięki temu mamy odnośnik do "naszych" smaków.
55 min
Składniki:
1/2 kg skrzydełek
2 suszone grzybki
włoszczyzna
kilka ziaren pieprzu
kilka ziaren ziela angielskiego
listek laurowy
4 łyżki kaszy jęczmiennej perłowej
posiekana zielenina
4 ziemniaki
sól
Krupnik na skrzydełkach kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Umyte skrzydełka zalałem w garnku wodą, dodałem grzybki i przyprawy.
Gotowałem 20 min. Dodałem opłukana kaszę i poszatkowaną na grubej tarce włoszczyznę i dalej gotowałem. Gdy warzywa były miękkie dodałem pokrojone w kostkę ziemniaki, trzymałem garnek na słabym ogniu do chwili, aż były miękkie. Wówczas odstawiłem z ognia, wyjąłem mięso, obrałem je z kości, rozłożyłem na talerze, zalałem zupą i wsypałem zieleninę.
Komentarze