Krupnik na serowym boczku z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę zalewamy wodą i gotujemy 5 minut.Odcedzamy.Boczek zalewamy 2 litrami zimnej wody i gotujemy na wolnym ogniu.Dodajemy kaszę,listek laurowy,rozgniecione ziele angielskie i gotujemy wszystko godzinę.Pora kroimy w cienkie krążki.Cebulę obieramy i drobno siekamy.Rzepę,marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę.Warzywa z wyjątkiem pora wkładamy do zupy w połowie gotowania.Na 10 minut przed końcem gotowania dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.Boczek wyjmujemy z wody,kropimy na małe kawałki po czym wkładamy z powrotem do garnka.Zupę przyprawiamy do smaku solą,pieprzem,jarzynką i posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Komentarze