Krupnik na serowym boczku z warzywami

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

bardzo zdrowa i pożywna polska zupa.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - surowy boczek: 50 dekagramów
    - ziemniaki: 6 sztuk
    - ziele angielskie: 6 sztuk
    - kasza jęczmienna: 25 dekagramów
    - rzepa biała: 1 sztuka
    - por: 1 sztuka
    - marchewka: 2 sztuki
    - pietruszka: 1 sztuka
    - cebula: 2 sztuki
    - natka pietruszki: 2 łyżki
    - pieprz kajetański: 1 szczypta
    - jarzynka: 1 łyżeczka
    - sól: 0.25 łyżeczki
    - liść laurowy: 1 sztuka
    - pieprz: 0.5 łyżeczki

Krupnik na serowym boczku z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę zalewamy wodą i gotujemy 5 minut.Odcedzamy.Boczek zalewamy 2 litrami zimnej wody i gotujemy na wolnym ogniu.Dodajemy kaszę,listek laurowy,rozgniecione ziele angielskie i gotujemy wszystko godzinę.Pora kroimy w cienkie krążki.Cebulę obieramy i drobno siekamy.Rzepę,marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę.Warzywa z wyjątkiem pora wkładamy do zupy w połowie gotowania.Na 10 minut przed końcem gotowania dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.Boczek wyjmujemy z wody,kropimy na małe kawałki po czym wkładamy z powrotem do garnka.Zupę przyprawiamy do smaku solą,pieprzem,jarzynką i posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy