Krupnik Litewski

0 (0 ocen)

Przepis ze starego zeszytu mojej babci

Składniki:

  • 1/3 kg (szklanka) miodu
    1/4 L (szklanka) wody
    1/2 L spirytusu
    1/4 laski wanilii
    1/4 gałki muszkat.
    1 dkg cynamonu
    2 gozdziki
    kawalek skorki cytrynowej lub pomaranczowej

Krupnik litewski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagotowac wode z miodem, wrzucic do iej utluczone przyprawy i gotowac jeszcze kilka minut, po czym odstawic na pol godziny na brzeg plyty. Przecedzic, jeszcze raz zagotowac i wrzacy przelac do ogrzanego dzbanka z przykrywka (np. dzbanka do kawy). Dodac spirytus i szybko wymieszac. Podawac bardzo goracy w kieliszkach od wodki lub w ogrzanych malych filizaneczkach od czarnej kawy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy