Krupnik domowy z ziemniakami i marchewką

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Przepis na tradycyjną zupę Krupnik z kaszą jeczmienną z dodatkiem ziemniaków i marchewki.

  • 45 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1.5 l wywaru drobiowego
    3 łyżki kaszy jęczmiennej
    4-5 ziemniaki
    1 cebula
    2 marchewki
    ½ selera
    2 pietruszki
    Przyprawy: ziele angielskie, pieprz w ziarnach, liść laurowy, sól.

Krupnik domowy z ziemniakami i marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Do wywaru dodajemy kaszę, ziemniaki pokrojone w kosteczkę i gotujemy na małym ogniu.

    2. Obieramy marchewkę, pietruszkę oraz seler i kroimy na drobną kosteczkę lub ścieramy na tarce. Dodajemy do zupy.

    3. Cebulę obieramy i całą wkładamy do zupy.

    4. Dodajemy ziele angielskie, pieprz, liść laurowy, sól.

    5. Gotujemy około 30 min na małym ogniu, aż zupa zgęstnieję i warzywa będą miękkie.

    6. Pod koniec gotowania dodajemy posiekaną natkę pietruszki.

    7. W razie potrzeby doprawiamy ponownie solą i pieprzem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy