Krupnik

5 (176 ocen)

Pyszna i pożywna zupa która w moim domu obowiązkowo pojawia się w sezonie na zimne dni

Składniki:

  • 5 żołądków drobiowych
    5 ziemniaków
    1 marchew
    1 pietruszka
    kawałek selera
    kawałek pora
    2 suszone grzyby
    3/4 szklanki kaszy jęczmiennej
    zielona pietruszka
    przyprawy
Wystaw ocenę:

5 (176 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Krupnik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żołądki oczyścić i pokroić w paseczki, przełożyć je do garnka i zalać 1,5 litra wody, postawić na gazie i dodać 2 listki laurowe, 3-4 ziarna ziela angielskiego, grzyby pokrojone w paseczki i por, zagotować ( żołądki potrzebują najwięcej czasu więc od nich zaczynamy gotowanie zupy) W czasie kiedy mięso się gotuje obieramy wszystkie warzywa, ziemniaki kroimy w większą kostkę, seler i pietruszkę w mniejsza kostkę, a marchew w paseczki po około 10 minutach pod zagotowania do garnka dodajemy warzywa bez ziemniaków. Kaszę i ziemniaki dodajemy do zupy po około 5 minutach od dodania marchewki, dokładamy 1 łyżeczkę jarzynki, 1 łyżeczkę pieprzu ziołowego i gotujemy do miękkości ja lubię krupnik w wersji takiej rosołowej więc jeśli jest za gęsty to na tym etapie dolewam troszkę wody na koniec do zupy dodajemy drobno pokrojony 1 ząbek czosnku i doprawiamy do smaku solą i pieprzem u mnie też dodaje się do krupniku kilka kropli magii przed podaniem posypać sporą ilością posiekanej zielonej pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować