KRUPNIK

5 (191 ocen)

  • 60 min

Tradycyjna zupa kuchni polskiej.

  • 60 min

Składniki:

  • 4 skrzydeka drobiowe lub inne mięso z kością (np. żeberka wieprzowe)
    1 szklanka kaszy jęczmiennej perłowej
    2-3 marchewki
    2 korzeń pietruszki
    1 zielona część selera naciowego
    kawałek korzenia selera
    1 cebula
    4-5 ziemniaków
    2-3 ziarenka ziela angielskiego
    2 liście laurowe
    sól, pieprz
    maggi do smaku
    koperek, natka pietruszki
    suszone grzyby (opcjonalnie)
    ok. 3 litry wody
Wystaw ocenę:

5 (191 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Krupnik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Skrzydełka zalać wodą, obgotować. Jarzyny obrać. Marchewkę pokroić na talarki, pietruszkę i seler naciowy w kostkę, korzeń selera zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Jarzyny dodać do wywaru, dodac ziele angielskie i liść laurowy gotować aż jarzyny będą miękkie. Kaszę wyplukać w wodzie, odcedzić dodać do zupy. Ziemniaki obrać pokroić w kostkę i dodać do zupy. Skrzydełka wyjąć z zupy obrać mięso, pokroić na mniejsze części i dodać do zupy. Doprawić solą, pieprzem i maggi. Dodać posiekany koperek i natkę pietruszki.

Porady

Jeśli dodajemy grzyby suszone należy je dzień wcześniej namoczyć.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować