Krupnik

0 (0 ocen)

Zupa gęsta , sycąca i mega rozgrzewająca ! Jeśli jesteście zmarzluchami tak jak ja , będziecie jej fanami !

Składniki:

  • 500 g łopatki wieprzowej lub żeberek

    2 marchewki
    1 pietruszka
    pół pora
    kawałek selera
    4 ziemniaki
    pół szklanki kaszy jęczmiennej
    sól, pieprz
    ziele angielskie
    liść laurowy
    3 l bulionu lub wody
    100 ml śmietanki 30% lub mleka

Krupnik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso kroimy w kawałki i gotujemy z zielem angielskim (4-5 ziarenek) i liściem laurowym do miękkości. Marchew, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o grubych oczkach , pora kroimy w drobne plasterki , a ziemniaki w kostkę . Do mięsa dolewamy resztę wody lub bulionu ( można wykorzystać domową kostkę ) , dodajemy warzywa i gotujemy około 20 minut. Po tym czasie warzywa będą miękkie , więc można doprawić zupę solą i świeżo zmielonym pieprzem . Kaszę płuczemy w zimnej wodzie i dodajemy do zupy , gotujemy jeszcze 15 minut . Na koniec dodajemy słodką śmietankę lub w wersji light mleko .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy