Zupa gęsta , sycąca i mega rozgrzewająca ! Jeśli jesteście zmarzluchami tak jak ja , będziecie jej fanami !
Składniki:
500 g łopatki wieprzowej lub żeberek
2 marchewki
1 pietruszka
pół pora
kawałek selera
4 ziemniaki
pół szklanki kaszy jęczmiennej
sól, pieprz
ziele angielskie
liść laurowy
3 l bulionu lub wody
100 ml śmietanki 30% lub mleka
1.Mięso kroimy w kawałki i gotujemy z zielem angielskim (4-5 ziarenek) i liściem laurowym do miękkości. Marchew, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o grubych oczkach , pora kroimy w drobne plasterki , a ziemniaki w kostkę . Do mięsa dolewamy resztę wody lub bulionu ( można wykorzystać domową kostkę ) , dodajemy warzywa i gotujemy około 20 minut. Po tym czasie warzywa będą miękkie , więc można doprawić zupę solą i świeżo zmielonym pieprzem . Kaszę płuczemy w zimnej wodzie i dodajemy do zupy , gotujemy jeszcze 15 minut . Na koniec dodajemy słodką śmietankę lub w wersji light mleko .
Komentarze