Krupnik

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób

Moja wersja tej pożywnej i pysznej zupy ugotowana na żołądkach drobiowych i kaszy pęczak.

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 100 gram kaszy pęczak
    150 gram włoszczyzny(u mnie mrożona)
    1 duży ziemniak
    300/400 gram żołądków drobiowych
    4/5 kulek ziela angielskiego
    3/4 liście laurowe
    1 łyżka majeranku
    sól
    pieprz
    ok.1,5 litra wody
    Opcjonalnie wegeta

Krupnik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żołądki zalewamy wodą ,dodajemy przyprawy oprócz majeranku i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości.
    Gdy żołądki będą prawie miękkie wsypujemy kaszę ,dalej gotujemy na małym ogniu,gdy kasza podwoi swoja objętość dodajemy,włoszczyzną i ziemniaka pokrojonego w małą kostkę.
    Gotujemy całość pod koniec gotowania przyprawiamy majerankiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy