Krupnik

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Gęsty, gorący krupnik idealnie rozgrzewa w chłodniejsze dni. Moja rodzina zajada się nim przez dwa dni, bo gotuję cały gar.

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - marchewka mała: 4 sztuki
    - pietruszka mała: 2 sztuki
    - seler mały: 0.5 sztuki
    - cebula: 1 sztuka
    - por mały: 1 sztuka
    - ziemniak średni: 5 sztuk
    - pęczak: 1.5 szklanki
    - sól, pieprz do smaku: 1 łyżeczka
    - oliwa: 6 łyżek
    - bulion na żeberkach kostka: 2 sztuki
    - natka pietruszki: 1 pęczek
    - liść laurowy: 4 sztuki
    - zile angielskie i pieprz ziarna: 5 sztuk
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Krupnik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Krupnik 1.
    - W garnku rozgrzać oliwę, podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i pora w paski.
    - Marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na grubej tarce, podsmażyć z cebulą.
    - Zalać 3 litrami gorącej wody, dodać bulion, przyprawy, sól i pieprz do smaku.
    - ziemniaki obrać pokroić w kostkę.
    - Do garnka wrzucić przepłukany pęczak, ziemniaki i gotować aż będą miękkie ok. 40 minut.
  • 2. - My lubimy gęstą zupę, ale można dolać wody gdy bardzo zgęstnieje.
    - Do gotowej wsypać posiekaną natkę pietruszki.
    Gotuję duży garnek i jemy zupę 2 dni. Drugiego dnia bardzo gęstnieje i dolewam wtedy mleko - ok. 1 szklankę. Wychodzi jeszcze lepsza i smakuje inaczej niż wczorajsza.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować