KRUPNIK

  • wyświetlono: 164 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Krupnik to wartościowa i smaczna zupa, o bogatych tradycjach.

  • 4 porcje
  • 40min
  • Łatwy

Składniki

• pierś kurczaka bez skóry
• pól szklanki kaszy jęczmiennej
• 3 większe marchewki
• 2 pietruszki
• niewielki seler
• 3-4 większe ziemniaki
• średniej wielkości cebula (można ją przypalić jak na rosół)
• kilka suszonych grzybów
• 3-4 wędzone śliwki
• 2 ząbki czosnku
• liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz

Sposób przygotowania przepisu:

KRUPNIK

  • 1. 1. Grzyby i śliwki myjemy i zalewamy odrobiną wody.
    2. Mięso myjemy i wkładamy do garnka, zalewamy 2 litrami wody, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, wstawiamy na niezbyt duży ogień.
    3. Kaszę przepłukujemy na sicie i dodajemy do mięsa po około 20 minutach gotowania. Jednocześnie wlewamy grzyby oraz śliwki razem z wodą, w której się moczyły.
    4. Warzywa z wyjątkiem cebuli obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, czosnek przeciskamy przez praskę, cebulę upalamy. Wszystko dodajemy do gotującej się zupy.
    5. Obieramy ziemniaki i kroimy w grubą kostkę, dodajemy na około 10 minut przed końcem gotowania.
    6. Na koniec krupnik przyprawiamy solą i pieprzem, a po zestawieniu z ognia dodajemy posiekaną natkę pietruszki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Zupa.
 

Komentarze

Podobne przepisy

krupnik

Dodane przez: justi2401

Krupnik

Ile gospodyń, tyle wersji tej pysznej,...

image-0dmxkat

Dodane przez: ola2734

Krupnik

Bardzo lubię krupnik szczególnie...

Krupnik - reaktywacja !

Dodane przez: 87ewela

Krupnik

Krupnik to zmora mojego dzieciństwa....

krupnik

Dodane przez: Cynamonowy Pył

Krupnik

Zupa gęsta , sycąca i mega rozgrzewająca...

image-02blan3

Dodane przez: kretka

Krupnik

Lekki krupnik z młodych warzyw

krupnik

Dodane przez: Milena127

Krupniczek

Na szybko.