Krupnik

  • wyświetlono: 231 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Krupnik to jedna z ulubionych zup moich najbliższych. Szybko znika z talerzy, z garnka również.

  • 60min

Składniki

- 1/2 kg wołowiny
- 1/2 kg małych kawałków kości wołowych
- 2 l wody
- włoszczyzna
- 4 małe suszone grzyby
- 1 szklanka kaszy jęczmiennej perłowej
- 1 łyżka masła
- 3 ziemniaki

Sposób przygotowania przepisu:

Krupnik

  • 1. Mięso i kości zlać wodą i gotować na małym ogniu. Po godzinie dodać włoszczyznę i suszone grzyby. Gdy mięso będzie miękkie, przecedzić rosół przez sito. Mięso pokroić w kostkę, jarzyny i grzyby w cienkie paseczki. Odlać 1/2 l ugotowanego i posolonego do smaku rosołu i ugotować w nim kaszę.
  • 2. Ugotowaną kaszę dodać do pozostałego rosołu. Ziemniaki obrać, umyć pokroić w kostkę wsypać do garnka i ponownie postawić go na ogniu. Po 15-20 minutach dodać do krupniku pokrajane mięso, grzyby, i jarzyny, posolić do smaku.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

szkola_babcimama_mnie_nauczylakrupnik zupa

Komentarze

Podobne przepisy

Krupnik

Dodane przez: anka1988

Krupnik

Zupa idealna na upały, dodatek...

image-0k4gmdt

Dodane przez: iziona

Krupnik

Pyszna i pożywna zupa która w moim...

krupnik

Dodane przez: justi2401

Krupnik

Ile gospodyń, tyle wersji tej pysznej,...

image-1v9vff3

Dodane przez: agnieszka tobiasz

krupnik

Nie będę pisać "słowa wstępu" bo...

krupnik

Dodane przez: Milena127

Krupniczek

Na szybko.

krupnik

Dodane przez: Cynamonowy Pył

Krupnik

Zupa gęsta , sycąca i mega rozgrzewająca...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE