KRUPNIK

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

pożywna

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 litry wody
    1-2udka z kurczaka ( bez skóry)
    3 marchewki, 2 małe pietruszki, kawałek selera, kawałek pora
    Natka pietruszki czy zielony koperek
    Kilka suszonych grzybków + 2 łyżeczki mielonego borowika
    2-3 listki laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego
    Sól, pieprz, majeranek, oregano
    kilka ziemniaków pokrojonych w kostkę
    ¾ szklanki pęczaku opłukanego na sitku
    ¼ szklanki słodkiej śmietanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa jarzynowa

Krupnik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa pokroić w kostkę lub zetrzeć na grubych oczkach tarki.
    Suszone grzybki namoczyć, osączyć i pokroić.
    Mięso zalać wodą, zagotować i zebrać szumowiny.
    Dodać kaszę, suszone grzybki, i warzywa, listek, ziele.
    Gotować do miękkości doprawiając do smaku.
    Kilka minut przed końcem dodać ziemniaki pokrojone w kostkę.
    Gdy zmiękną dodać śmietanę i koperek lub natkę pietruszki.
    Na 2 litry wody daje się 0,5 szklanki kaszy pęczak, bo ta jest najlepsza do krupniku.
    U mnie do zupy dodałam 90 dag ziemniaków, waga po ich obraniu ponieważ dałam tylko 0,5 szklanki pęczaku

Porady

NA 2 LITRY WODY DAJE SIĘ 0,5 SZKLANKI KASZY PĘCZAK, BO TA JEST NAJLEPSZA DO KRUPNIKU

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Dla dzieci Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować