1.Warzywa pokroić w kostkę lub zetrzeć na grubych oczkach tarki.
Suszone grzybki namoczyć, osączyć i pokroić.
Mięso zalać wodą, zagotować i zebrać szumowiny.
Dodać kaszę, suszone grzybki, i warzywa, listek, ziele.
Gotować do miękkości doprawiając do smaku.
Kilka minut przed końcem dodać ziemniaki pokrojone w kostkę.
Gdy zmiękną dodać śmietanę i koperek lub natkę pietruszki.
Na 2 litry wody daje się 0,5 szklanki kaszy pęczak, bo ta jest najlepsza do krupniku.
U mnie do zupy dodałam 90 dag ziemniaków, waga po ich obraniu ponieważ dałam tylko 0,5 szklanki pęczaku
Porady
NA 2 LITRY WODY DAJE SIĘ 0,5 SZKLANKI KASZY PĘCZAK, BO TA JEST NAJLEPSZA DO KRUPNIKU
Komentarze