Krupnik

0 (0 ocen)

  • 45 min

Smaczna zupa z kaszą jaglaną

  • 45 min

Składniki:

  • - 2/3 szklanki kaszy jaglanej
    - 6 szklanek bulionu z kurczaka (może być z kostki)
    - 20 dag pieczarek
    - łyżka masła lub margaryny
    - upieczone udko kurczaka (opcjonalnie)
    - 2 łyżki posiekanej zieleniny (np. pietruszka)
    - sól, pieprz

Krupnik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Opłukaną kaszę zalać zimnym bulionem i gotować około 30 min na małym
    ogniu. Pieczarki umyć, osączyć, pokroić na plasterki, usmażyć na maśle lub
    margarynie. Mięso z udka pokroić w kostkę i pod koniec gotowania wrzucić
    do zupy, dodać pieczarki. Krupnik gotować do miękkości kaszy. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypać zieleniną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy