Krupnik

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób

Zupa idealna na upały, dodatek kaszy sprawia, że jest sycąca.

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 1 udko z kurczaka
    1 marchewka
    1 pietruszka korzeń
    ½ selera
    4-5 łyżek kaszy jęczmiennej
    1/3 pora
    2 średnie ziemniaki
    Pęczek koperku
    1,5 litra zimnej wody
    Sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku

Krupnik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udko opłukać pod zimna bieżącą wodą, zalać wodą, dodać obrane i potarte na tarce o grubych oczkach marchew, pietruszkę , seler i ziemniaki oraz pora pokrojonego w półplasterki, gotować do miękkości. Zbierać łyżką z wierzchu powstającą szumowinę z mięsa i warzyw. Po tym czasie wyjąć mięso, wsypać kaszę, gotować do czasu aż kasza będzie miękka. Doprawić do smaku a na koniec dodać drobno poszatkowany koperek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy