Krupiak

  • wyświetlono: 9773 |
  • dodany do książki kucharskiej: 7 |
  • polecenia: 0

Danie ziemi lubelskiej. Kasze i twaróg stanowią farsz,który jest zapieczony w półkruchym cieście. Można jeść na gorąco po upieczeniu, na zimno lub podsmażany na patelni. Krupiak można przechowywać w lodówce kilka dni, można go też mrozić. Najlepiej smakuje popijany maślanką, kefirem lub mlekiem

Katarzyna Janeczko
Publikacja: Archiwalne przepisy

Składniki

Farsz:
1,5 litra mleka np 3,2%
2 szklanki kaszy gryczanej
1 szklanki kaszy jęczmiennej
70 dag sera białego (może być więcej)
250 ml śmietany 18%
125 g masła
1 łyżka soli
6 jaj

Ciasto :
50 dag mąki pszennej
5 dag drożdży
2 łyżki śmietany 18%
3 jajka
szczypta soli
szczypta cukru
250 g margaryny

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Krupiak

  • Krupiak1. Mleko zagotować, wsypać obie kasze i gotować do momentu wygotowania się mleka, mieszając. Do ciepłego dodać masło aby się roztopiło.
  • Krupiak2. Wystudzić dodać ser, łyżkę soli, śmietanę i jajka. Doprawić do smaku pieprzem i solą.
  • Krupiak3. Drożdże wrzucić do miski, dodać cukier i ciepłą śmietanę (podgrzaną, nie gorącą) i rozpuścić. Do mąki dodać drożdże, margarynę i jajka, wyrobić ciasto tak by się nie kleiło do rąk – jak trzeba dodać mąki.
    Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Podzielić na dwie części. Blaszkę np 23x39cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożenie ciasto- farsz- ciasto.
    Posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec ok 1h w temp. 180 stopni.
PPWS_02-2017

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaszkola_babcimama_mnie_nauczylakuchnia regionalnakuchnia staropolskadania z twarogiemdania z kasząkrupiakpiróg z kaszą
 

Komentarze

Podobne przepisy

Kasza bulgur z kurczakiem

Dodane przez: Gregorhspeed

Kasza bulgur z kurczakiem

Proste danie, nie tylko fajne,...

Karkówka duszona w sosie własnym z marchewką i kolorowym pieprzem

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Karkówka duszona w sosie własnym z marchewką...

Pyszna, soczysta karkówka z dodatkiem...

Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym

Dodane przez: Ostra Na Słodko

Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym

Przepyszne , delikatne i soczyste...

bigos z kiszonej kapusty

Dodane przez: klaudia0318

Bigos z kiszonej kapusty

Nasz polski, najpyszniejszy bigos...

bigos z kiszonej kapusty

Dodane przez: bieniaszka

Bigos z kiszonej kapusty

Ile gospodyń tyle pomysłów na to...

gołąbki z mięsem , kaszą jęczmienną , porem i marchewką w sosie pomidorowym

Dodane przez: Martyna1991

Gołąbki z kaszą jęczmienną w sosie pomidorowym

Gołąbki są uwielbiane w mojej rodzinie...