Krucho drożdżowe rogaliki ze słodkim waniliowym twarożkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże pokruszyć, wlać ciepłe mleko, dodać po łyżce cukru i mąki, wymieszać i odstawić aż rozczyn zacznie pracować.
Mąkę wsypać do miski, dodać jajko, serek waniliowy , oba cukry oraz posiekane masło a na koniec wlać wyrośnięty rozczyn .
Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto.
Twaróg rozgnieść widelcem, dodać serek waniliowy, cukry i wymieszać na gładka masę.
Ciasto podzielić na 3 części, każdą z nich rozwałkować na okrągły placek, kroić na trójkąty.
Na szerszym brzegu trójkąta kłaść po łyżeczce twarogu, zwijać .
Rogaliki piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 st.C przez około 25 minut,aż będą ładnie zarumienione.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem,
smacznego.
Komentarze