Krucho drożdżowe rogaliki ze słodkim waniliowym twarożkiem

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

smaczna przekąska, deser-polecam

  • 40 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto krucho drożdżowe :
    około 300 g mąki pszennej
    1 mniejsze jajko
    4 g drożdży
    3/4 szklanki ciepłego mleka
    3 łyżki cukru
    1 opakowanie cukru waniliowego,
    2/3 kostki masła
    Nadzenie:
    250 g dag twarogu półtłustego
    1 -2 łyżki cukru
    opakowanie cukru waniliowego
    2 łyżki serka o smaku waniliowym
    oraz
    cukier puder do opórszenia rogalików
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rogal Rogale Desery Ciastka Rogaliki

Krucho drożdżowe rogaliki ze słodkim waniliowym twarożkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże pokruszyć, wlać ciepłe mleko, dodać po łyżce cukru i mąki, wymieszać i odstawić aż rozczyn zacznie pracować.
    Mąkę wsypać do miski, dodać jajko, serek waniliowy , oba cukry oraz posiekane masło a na koniec wlać wyrośnięty rozczyn .
    Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto.
    Twaróg rozgnieść widelcem, dodać serek waniliowy, cukry i wymieszać na gładka masę.
    Ciasto podzielić na 3 części, każdą z nich rozwałkować na okrągły placek, kroić na trójkąty.
    Na szerszym brzegu trójkąta kłaść po łyżeczce twarogu, zwijać .
    Rogaliki piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 st.C przez około 25 minut,aż będą ładnie zarumienione.
    Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem,
    smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować