Kruchy z porzeczkami

5 (164 ocen)

Na pierwsze wrażenie ciasto jest trochę kwaskowate. By tego uniknąć można go hojnie posypać cukrem pudrem po wierzchu.Osobiście jednak lubię porzeczki i odpowiada mi taki kwaśny smak ciasta.

Składniki:

  • Blaszka 24x36cm

    Ciasto kruche:
    - 2 szklanki mąki tortowej,
    - 1 szklanka mąki krupczatki,
    - 1 kostka margaryny,
    - 0,5 szklanki cukru pudru,
    - 5 żółtek,
    - 1 cukier waniliowy,
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    - 1 łyżka octu,
    - Dodatkowo
    - 1-2 łyżki grysiku na posypanie,
    - 60 dag czerwonej porzeczki (po obraniu, umyciu i osuszeniu)
    Piana:
    - 5 białek,
    - 3/4 szklanka cukru,
    - 1 kisiel cytrynowy
Wystaw ocenę:

5 (164 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Kruchy z porzeczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wyłożone porzeczki 1. Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać pozostałe składniki. Zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Jedną część schłodzić w zamrażalniku, a drugą wyłożyć na blaszkę. Ciasto wyłożone na blaszkę posypać delikatnie grysikiem. Wchłonie on sok z owoców.
    Na grysik wyłożyć owoce. Na owoce wyłożyć cytrynową piankę .
    Całość przykryć startym na tarce schłodzonym ciastem.
  • 2. PIANA: Białka ubić, dodać cukier. Na koniec kisiel. Pianę wyłożyć na owoce. Na pianę zetrzeć schłodzoną drugą część ciasta kruchego. Piec wszystko razem około 50 minut w 180°C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Porzeczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować