Na pierwsze wrażenie ciasto jest trochę kwaskowate. By tego uniknąć można go hojnie posypać cukrem pudrem po wierzchu.Osobiście jednak lubię porzeczki i odpowiada mi taki kwaśny smak ciasta.
Składniki:
Blaszka 24x36cm
Ciasto kruche:
- 2 szklanki mąki tortowej,
- 1 szklanka mąki krupczatki,
- 1 kostka margaryny,
- 0,5 szklanki cukru pudru,
- 5 żółtek,
- 1 cukier waniliowy,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżka octu,
- Dodatkowo
- 1-2 łyżki grysiku na posypanie,
- 60 dag czerwonej porzeczki (po obraniu, umyciu i osuszeniu)
Piana:
- 5 białek,
- 3/4 szklanka cukru,
- 1 kisiel cytrynowy
Kruchy z porzeczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać pozostałe składniki. Zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Jedną część schłodzić w zamrażalniku, a drugą wyłożyć na blaszkę. Ciasto wyłożone na blaszkę posypać delikatnie grysikiem. Wchłonie on sok z owoców.
Na grysik wyłożyć owoce. Na owoce wyłożyć cytrynową piankę .
Całość przykryć startym na tarce schłodzonym ciastem.
2.PIANA: Białka ubić, dodać cukier. Na koniec kisiel. Pianę wyłożyć na owoce. Na pianę zetrzeć schłodzoną drugą część ciasta kruchego. Piec wszystko razem około 50 minut w 180°C.
Komentarze