Kruchy z marchwią i jabłkami

5 (153 ocen)

  • 30 min

To pomysł na deser dla osób, które nie potrafią odmówić sobie słodkości, choć starają się odżywiać mniej lub bardziej zdrowo.

  • 30 min

Składniki:

  • Blaszka 24x36 cm
    Ciasto:
    - 3 szklanki mąki,
    - 2 żółtka,
    - 1 jajko,
    - 25 dag margaryny,
    - ½ szklanki cukru pudru,
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia,

    Nadzienie:
    - 5 jabłek,
    - 2 średnie marchwie,
    - ½ szklanki rodzynek,
Wystaw ocenę:

5 (153 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kruchy z marchwią i jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wraz z proszkiem przesiewamy na stolnicę. Dokładamy pozostałe składniki i zarabiamy ciasto. Gotowe dzielimy na dwie części. Jedną z części wykładamy na blaszkę. Nakładamy nadzienie ( starte jabłka i marchew wymieszane z rodzynkami). Nadzienie posypujemy delikatnie cynamonem i cukrem. Na masę owocowo-warzywną ścieramy drugą część ciasta. Pieczemy całość około 45 min w 180°C.

Porady

Aby marchew nam całkiem rozmiękła w trakcie pieczenia, można ją wcześniej delikatnie poddusić na jednej łyżce oleju. Ja wolę jednam taką wersję tego ciasta.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować