Kruchy śmietanowiec na białkach z marmoladą

4.5 (184 ocen)

Niezbyt słodkie ciasto na kruchym spodzie z wysoką pianką na bazie białek , kwaśniej śmietany i budyniu.Owocowa marmolada idealnie dopełnia smak ciasta.

Składniki:

  • Blaszka 27,5 X 17cm.
    Składniki:
    Ciasto kruche:
    500g. mąki pszennej
    200g. masła 82%
    2 żółtka
    200g. śmietany 18%
    1/2 szklanki cukru
    4 łyżki kakao
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    Pianka śmietankowa:
    8 białek
    szczypta soli
    800 ml śmietany 18%
    2 budynie śmietankowe
    2 łyżki kaszy manny
    1/2 szklanki cukru pudru
    Dodatkowo:
    400g. marmolady owocowej
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Kruchy śmietanowiec na białkach z marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche:na stolnice wysypać mąkę pszenną , dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło. Posiekać do powstania małych , sypkich grudek. Dodać żółtka oraz śmietanę , cukier , kakao , proszek do pieczenia i sodę.
    Wyrobić ciasto dłońmi ( na początku będzie się bardzo kleiło).
    1/3 ciasta odciąć , zamrozić.
    Resztę owinąć w folię spożywczą , odstawić do lodówki na 40 min.
    Zimne ciasto rozwałkować , przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia , nakłuć widelcem.
    Piec 15 min w piekarniku nagrzanym do 180st.
    Wyjąć ,pozostawić do ostudzenia nie wyjmując z blaszki.
  • 2. Pianka śmietankowa: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać śmietanę , cukier , budynie oraz kaszę manną.
    Delikatnie wymieszać masę łyżką.
  • 3. Na podpieczonym spodzie rozsmarować marmoladę , wylać śmietankową piankę.
    Na wierzch zetrzeć zamrożone ciasto.
    Piec 1 godz w piekarniku nagrzanym do 180st.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować