Tanie, proste w przygotowaniu ciasto i bardzo efektowne.
1 godz. 30 min
Składniki:
Ciasto: 20 dag margaryny, 40 dag mąki, 10 dag cukru pudru, 4 jajka, 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 1 płaska łyżeczka amoniaku
Masa: 1 kostka margaryny, 1/2 szklanki cukru, cukier waniliowy, ugotowany wcześniej budyń do masy
Dodatki: szklanka lub więcej cukru, powidła lub dżem z czerwonej porzeczki, orzechy
Kruchy przekładaniec z bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: z podanych składników wyrabiamy ciasto kruche. Podzielić na 2 części. Pierwszą część wyłożyć na blachę i podpiec w piekarniku przez 20 minut w tem. 180 st. Następnią wyjąć z piekarnika, posmarować dżemem lub powidłami i jesli ktoś lubi można posypać pokrojonymi orzechami. Wstawić na 10-15 min. do piekarnika i wyjąć do ostudzenia.
Drugą część ciasta również rozwałkować i wyłożyć na blachę podpiec i po 20 min. wyjąć posmarować dżemem/powidłami, posypać orzechami i wyłożyć na to ubite wcześniej na bezę białka z cukrem. Tą część należy piec przez jakieś 20 do 30 min. w tem. 160-180 st. najlepiej z termoobiegiem.
Masa: margarynę z cukrem utrzeć z cukrem na puszysta masę, dodawać powoli zimny budyń.
Przełożenie: I część ciasta, na to masa budyniowa, przykryć II częścią ciasta.
Porady
Do masy można dodać odrobine alkoholu. Ciasto najlepiej smakuje na trzeci dzień od przygotowania.
Komentarze