Kruchy przekładaniec z bezą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Tanie, proste w przygotowaniu ciasto i bardzo efektowne.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto: 20 dag margaryny, 40 dag mąki, 10 dag cukru pudru, 4 jajka, 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 1 płaska łyżeczka amoniaku
    Masa: 1 kostka margaryny, 1/2 szklanki cukru, cukier waniliowy, ugotowany wcześniej budyń do masy
    Dodatki: szklanka lub więcej cukru, powidła lub dżem z czerwonej porzeczki, orzechy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kruchy przekładaniec z bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: z podanych składników wyrabiamy ciasto kruche. Podzielić na 2 części. Pierwszą część wyłożyć na blachę i podpiec w piekarniku przez 20 minut w tem. 180 st. Następnią wyjąć z piekarnika, posmarować dżemem lub powidłami i jesli ktoś lubi można posypać pokrojonymi orzechami. Wstawić na 10-15 min. do piekarnika i wyjąć do ostudzenia.
    Drugą część ciasta również rozwałkować i wyłożyć na blachę podpiec i po 20 min. wyjąć posmarować dżemem/powidłami, posypać orzechami i wyłożyć na to ubite wcześniej na bezę białka z cukrem. Tą część należy piec przez jakieś 20 do 30 min. w tem. 160-180 st. najlepiej z termoobiegiem.
    Masa: margarynę z cukrem utrzeć z cukrem na puszysta masę, dodawać powoli zimny budyń.
    Przełożenie: I część ciasta, na to masa budyniowa, przykryć II częścią ciasta.

Porady

Do masy można dodać odrobine alkoholu. Ciasto najlepiej smakuje na trzeci dzień od przygotowania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować