Kruchy placek z wiśniami i kremem waniliowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Słodkie kruche ciasto: SKŁADNIKI: 2 szklanki (300g) zwykłej mąki, pół szklanki (100g) cukru, szczypta soli, odrobina startej skórki z cytryny, pół szklanki (125g) masła posiekanego na kawałki, 2 żółtka.
SPOSÓB WYKONANIA: Wymieszaj mąkę z cukrem i solą. Dodaj startą skórkę z cytryny. Przełóż na lekko oprószony mąką blat i uformuj wzgórek. Pośrodku zrób dołek i włóż do niego masło. Szybko ugniataj palcami do uzyskania ciasta o konsystencji drobnych okruchów chleba. Uformuj z niego wzgórek, zrób w środku dołek i wrzuć do niego żółtka, ugniataj na gładką masę, po czym ulep kulę. Zawiń ją w folię do żywności i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut. Rozwałkuj ciasto, przełóż je do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką tortownicy o średnicy 23 cm. Nakłuj ciasto widelcem. Przykryj ciasto pergaminem i posyp suchą fasolą. Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.
SPOSÓB WYKONANIA: Ubijaj żółtka z cukrem aż zbieleją i nabiorą konsystencji kremu. Domieszaj mąkę. Zagotuj mleko z solą, zdejmij garnek z ognia. Dodaj do mleka mieszaninę jajek i mąki i gotuj na bardzo małym ogniu cały czas mieszając żeby nie tworzyły się grudki. Gdy masa jest już gęsta dodaj esencję waniliową, wymieszaj.
3.Przygotuj ciasto, przełóż je do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką tortownicy o średnicy 23 cm. Nakłuj ciasto widelcem. Przykryj ciasto pergaminem i posyp suchą fasolą. Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Ostudzić. Rozprowadzić po placku krem waniliowy, na wierzch ułożyć wiśnie i postawić na 10 minut pod bardzo gorącym rusztem. Posypać cukrem pudrem i podawać na ciepło.
Komentarze