Kruchy placek z wiśniami i kremem waniliowym

  • wyświetlono: 276 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Crostata alla crema di amarene

  • 8 porcje
  • Łatwy

Składniki

- słodkie kruche ciasto - porcja: 1 sztuka
- krem waniliowy - porcja: 0.5 sztuki
- duszone wiśnie bez pestek: 2 szklanki
- cukier puder: 0.5 szklanki
- masło i mąka do wysmarowania i oprószenia tortownicy: 1 szczypta

Sposób przygotowania przepisu:

Kruchy placek z wiśniami i kremem waniliowym

  • Słodkie kruche ciasto1. Słodkie kruche ciasto: SKŁADNIKI: 2 szklanki (300g) zwykłej mąki, pół szklanki (100g) cukru, szczypta soli, odrobina startej skórki z cytryny, pół szklanki (125g) masła posiekanego na kawałki, 2 żółtka.

    SPOSÓB WYKONANIA: Wymieszaj mąkę z cukrem i solą. Dodaj startą skórkę z cytryny. Przełóż na lekko oprószony mąką blat i uformuj wzgórek. Pośrodku zrób dołek i włóż do niego masło. Szybko ugniataj palcami do uzyskania ciasta o konsystencji drobnych okruchów chleba. Uformuj z niego wzgórek, zrób w środku dołek i wrzuć do niego żółtka, ugniataj na gładką masę, po czym ulep kulę. Zawiń ją w folię do żywności i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut. Rozwałkuj ciasto, przełóż je do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką tortownicy o średnicy 23 cm. Nakłuj ciasto widelcem. Przykryj ciasto pergaminem i posyp suchą fasolą. Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.
  • Krem waniliowy2. Krem waniliowy: SKŁADNIKI: 5 żółtek, 3/4szklanki (150g) cukru, 1/3 szklanki (50g) mąki, 2 szklanki (500ml) mleka, szczypta soli, 2 - 3 krople esencji waniliowej.

    SPOSÓB WYKONANIA: Ubijaj żółtka z cukrem aż zbieleją i nabiorą konsystencji kremu. Domieszaj mąkę. Zagotuj mleko z solą, zdejmij garnek z ognia. Dodaj do mleka mieszaninę jajek i mąki i gotuj na bardzo małym ogniu cały czas mieszając żeby nie tworzyły się grudki. Gdy masa jest już gęsta dodaj esencję waniliową, wymieszaj.
  • 3. Przygotuj ciasto, przełóż je do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką tortownicy o średnicy 23 cm. Nakłuj ciasto widelcem. Przykryj ciasto pergaminem i posyp suchą fasolą. Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Ostudzić. Rozprowadzić po placku krem waniliowy, na wierzch ułożyć wiśnie i postawić na 10 minut pod bardzo gorącym rusztem. Posypać cukrem pudrem i podawać na ciepło.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

latozimakuchnia włoskawiosnajesieńELLE_italia

Komentarze

Podobne przepisy

kruchy placek z truskawkami

Dodane przez: agf11

Kruchy placek z truskawkami

Jedna z wersji typowo letniego...

Kruchy placek z malinami

Dodane przez: myszorek67

Kruchy placek z malinami

Ten placuszek to malinowy odpowiednik...

Czekoladowy tort z wiśniami i kremem z serka mascarpone

Dodane przez: Świat Wypieków

Czekoladowy tort z wiśniami i kremem z serka...

Czekolada i wiśnie – połączenie...

Biszkopt czekoladowy z kremem kokosowym i wiśniami.

Dodane przez: bienpyt

Biszkopt czekoladowy z kremem kokosowym i...

Ciekawe połączenie czekolady, wiórek...

placek kruchy z makiem i kokosem

Dodane przez: mariosylwia

Placek kruchy z makiem i kokosem

:-) Gorąco polecam (-:

image-18m6t0c

Dodane przez: Teresa Balcerowska

Kruchy placek z bezą i orzechami

Ciasto jest wyśmienite.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE