Kruchy placek z truskawkami w budyniu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać resztę składników i zagnieść ciasto. (Dość ciężko się zagniata, bo się kruszy, ale cierpliwość popłaca). Ciasto podzielić na dwie nierówne części. Większą część rozwałkować i dać do wyłożonej papierem do pieczenia firmy, a mniejszą część dać do lodówki, a nawet do zamrażalnika, żeby się schłodziło.
Ciasto w formie posypać bułką tartą, rozłożyć na nie osączone truskawki.
2.Ugotować budyń. Lekko przestudzić.
Rozprowadzić budyń na truskawkach.
Na wierzch utrzeć drugą część ochłodzonego ciasta
Piec ok. 45 minut w temperaturze 190 stopni.
3.W miseczce utrzeć cukier puder z sokiem z cytryny na gładką lśniącą masę.
Gotowym lukrem polać przestudzone ciasto.
Porady
Ten placek zrobiłam specjalnie, żeby wykorzystać pozostałe truskawki po zużyciu syropu.
Komentarze