KRUCHY PLACEK Z TRUSKAWKAMI W BUDYNIU

4.5 (166 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Smaczne kruche ciasto z truskawkami z syropu, zatopionymi w budyniu czekoladowym.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • CIASTO :
    - 1/2 kg mąki
    - 1 margaryna (miękka)
    - 4-5 żółtek,
    - 10 dkg cukru pudru
    - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    - cukier waniliowy
    - szczypta soli

    Ponadto :
    - 2 budynie czekoladowe
    - 3 szklanki mleka
    - truskawki z 1-litrowego słoika

    Lukier :
    - 1/2 szklanki cukru pudru
    - 1 i 1/2 łyżki soku z cytryny

    Forma 35 x 24 cm
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Sok

Kruchy placek z truskawkami w budyniu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać resztę składników i zagnieść ciasto. (Dość ciężko się zagniata, bo się kruszy, ale cierpliwość popłaca). Ciasto podzielić na dwie nierówne części. Większą część rozwałkować i dać do wyłożonej papierem do pieczenia firmy, a mniejszą część dać do lodówki, a nawet do zamrażalnika, żeby się schłodziło.
    Ciasto w formie posypać bułką tartą, rozłożyć na nie osączone truskawki.
  • 2. Ugotować budyń. Lekko przestudzić.
    Rozprowadzić budyń na truskawkach.
    Na wierzch utrzeć drugą część ochłodzonego ciasta
    Piec ok. 45 minut w temperaturze 190 stopni.
  • 3. W miseczce utrzeć cukier puder z sokiem z cytryny na gładką lśniącą masę.
    Gotowym lukrem polać przestudzone ciasto.

Porady

Ten placek zrobiłam specjalnie, żeby wykorzystać pozostałe truskawki po zużyciu syropu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Sok z cytryny Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować