Kruchy placek z truskawkami i jabłkami (dla cukrzyka)

4.5 (144 ocen)

  • 2 godz.

Kruchy placek na bazie białej mąki i brązowego cukru, z truskawkami i jabłkami jako owocami zawierającymi jedne z najniższych IG.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki cukru brązowego (może być brązowy cukier puder)
    5 średnich jaj
    1 opakowanie masła extra (200 g)
    5 łyżek jogurtu naturalnego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 kg truskawek i 1/2 kg jabłek (lub opcja 2/3 truskawek na 1/3 jabłek)
    1 galaretka truskawkowa
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kruchy placek z truskawkami i jabłkami (dla cukrzyka) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki 1. Składniki na ciasto: mąkę, żółtka (białka można zamrozić i dodać później np. do bezy), cukier, jogurt, miękkie masło i proszek do pieczenia zagnieść.
  • ciasto 2. Ciasto powinno bardzo łatwo odchodzić od ręki - jeśli tak nie jest, dodać mąki. Gotowe ciasto włożyć do zamrażalnika na 1 godzinę.
  • truskawki i jabłka z galaretką 3. Truskawki opłukać, wyszypułkować i pokroić w kostkę. Jabłka obrać, wydrążyć i także pokroić. Truskawki i jabłka włożyć do miski, wsypać opakowanie galaretki, wymieszać.
  • forma wyłożona ciastem 4. Wyjęte z zamrażalnika ciasto podzielić na pół. Jedną częścią wyłożyć wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą/kaszą manną formę do pieczenia - dół i boki.
  • ciasto z owocami 5. Na ciasto wyłożyć owoce...
  • wierzch 6. a wierzch udekorować pozostałą częścią ciasta: można je zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub rozwałkować, pociąć w paski i poukładać.

    Ciasto piec w 180'C przez 1 godzinę.

Porady

Brązowy cukier lepiej jest zastąpić cukrem brzozowym (dostępnym w sklepach zielarskich) lub stewią.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować