Kruchy placek z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kruchy placek z sezonowymi owocami. Idealny do niedzielnej kawy

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 czubate szklanki mąki krupczatki
    2 jajka
    1 szklanka cukru pudru
    1 kostka margaryny
    1kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
    1 cukier waniliowy
    2 łyżki kwaśnej śmietany
    truskawki lub inne sezonowe owoce

    KRUSZONKA
    10 dag margaryny
    15 dag mąki pszennej
    5 dag cukru pudru
    2/3 szklanki kokosu

Kruchy placek z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło z cukrem i cukrem waniliowym ucieramy na puch. Cały czas ucierając dodajemy po jednym jajku. Gdy składniki dokładnie się połączą dodajemy powoli mąkę z proszkiem do pieczenia dalej ucierając. Następnie dodajemy kwaśną śmietanę i mieszamy jeszcze około minuty. Gotowe ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównujemy i układamy owoce i posypujemy zimną kokosową kruszonką.
    Przygotowujemy kruszonkę: wszystkie składniki zagniatamy i schładzamy w lodówce. Ciasto posypujemy kruszonką. Wstawiamy do ciepłego piekarnika i pieczemy przez ok. 50 minut w 180C. Przed podaniem ciasto posypujemy cukrem pudrem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy