Pyszne połączenie bardzo kruchego ciasta, rabarbarowego nadzienia i chrupiącej, aromatycznej posypki.
Składniki:
60 dag rabarbaru
5 dag cukru
CIASTO:
40 dag mąki pszennej
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
15 dag cukru pudru
20 dag masła
3 średnie jajka
KRUSZONKA:
8 dag mąki pszennej
8 dag cukru pudru
opakowanie 16 g cukru wanilinowego
5 dag masła
PONADTO:
3 dag migdałów w słupkach
cukier puder do oprószenia
Kruchy placek z rabarbarem i waniliowo-migdałową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umyty rabarbar pokroić na kawałki, włożyć do rondelka, dodać cukier i 1-2 łyżki wody, dusić 3-4 minuty, odstawić do ostudzenia.
2.CIASTO:
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wymieszać z solą i cukrem pudrem, dodać zimne masło i dokładnie posiekać.
Dodać jajka, wymieszać najpierw łyżką, a potem dłonią zagnieść ciasto.
Blaszkę o wymiarach 23x28 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzać do 160 stopni z termo obiegiem.
Ciastem wykleić dno blaszki – jest dość kleiste, więc robić to omączoną dłonią.
Na cieście rozłożyć rabarbar.
3.KRUSZONKA:
Mąkę wymieszać z cukrem i cukrem wanilinowym, dodać zimne masło i posiekać, palcami rozetrzeć kruszonkę tak, aby były większe grudki.
Kruszonką posypać warstwę rabarbaru.
Na wierzchu ciasta rozsypać słupki migdałów.
Piec około 60 minut, do suchego patyczka i zrumienienia wierzchu.
Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Komentarze