Kruchy placek z powidłami śliwkowymi i pianą kokosową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki ciasta zagniatam na jednolite ciasto . 3/4 ciasta wykładam dno blaszki , ciasto smaruje powidłami , na powidła rozkładam posiekane śliwki suszone . Blaszkę i pozostałe ciasto wstawiam do lodówki na godzinę .
2.Białka ze szczyptą soli ubijam na sztywno , ciągle ubijając dodaję cukier , ubijam , następnie dodaję wiórki kokosowe i mąkę ziemniaczaną , miksuje . Ubitą pianę wykładam na ciasto w blaszce .
3.Na pianę wykładam porwane na małe kawałki pozostałe ciasto . Ciasto piekę ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia . Wystudzone ciasto posypuję cukrem pudrem .
Porady
Ciasto doskonale sprawdzi na drugie śniadanie , możemy zabrać je do pracy czy szkoły :)
Komentarze