Kruchy placek z owocami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Ten przepis dostałam od swojej babci. Jest prosty w wykonaniu i smaczne!

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki: 300 g mąki, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 średnie jajko, 150 g cukru, 100 g masła, 500 g owoców sezonowych (maliny, truskawki, czerwona porzeczka, czereśnia), bułka tarta, 2 łyżki cukru pudru
    Dodatkowo: 1 gałka lodów waniliowych, liście mięty do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kruche ciasto Desery

Kruchy placek z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do miski. Dodać jajko, cukier i masło. Wymieszać i pokruszyć w palcach.
  • 2. Blachę natłuścić i posypać bułką tartą. Na dno blachy wysypać połowę kruszonki i docisnąć.
  • 3. Następnie ułożyć owoce i posypać resztą kruszonki. Wierzch posypać łyżką cukru pudru.
  • 4. Piec w temperaturze 200°C przez 40 minut.
  • 5. Wyjąć z piekarnika i lekko przestudzić. Następnie ciasto posypać łyżką cukru pudru.
  • 6. W letnie upały można ciasto serwować z gałką lodów waniliowych i ozdobić miętą.

Porady

W przygotowaniu ciasta można wykorzystać wszystkie owoce :) Zamiast malin, truskawek, czerwonej porzeczki, czereśni można obrać i pokroić w plasterki jabłka. Wtedy upieczemy pyszną szarlotkę!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować